Cápák - félreértett lények

Érdekes cápák

  

 

 

2012.01.29. 

Hibrid cápák nagyobb élettérrel

greenfo/MTI   2012. január 4. 14:08

 

cikk.jpg

 

Az ausztráliai vizekben élő egyik kékcápa féle, illetve a máshol előforduló feketeúszójú szirticápa kereszteződésével történő szaporodása annak lehetséges jele, hogy a ragadozók alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz.

Első ízben találtak a világon hibrid cápákat az ausztráliai vizekben – jelentették be a kutatók, akik szerint ez annak a lehetséges jele, hogy a ragadozók alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz. Az ausztráliai partoknál élő egyik kékcápaféle, illetve a máshol előforduló feketeúszójú szirticápa kereszteződésével történő szaporodás az állatfaj egészét érinti – vélte Jess Morgan kutató, a Queenslandi Egyetem munkatársa. "Ez nagyon meglepő, hiszen korábban még senki sem látott hibrid cápát. Ez nem olyasmi, amit könnyen elképzel az ember. Ez evolúció élőben" - tette hozzá.

A tanulmány elsődleges eredményei arra engednek következtetni, hogy a hibridek nagytestűek és szaporodásra képesek – tette hozzá Colin Simpfendorfer, a James Cook Egyetem kutatója, aki szintén részt vett a munkákban.  A tudósok 57 hibrid cápaegyedet tanulmányoztak. A kutatók Ausztrália keleti partjainál folytattak kutatásokat az állatvilág feltérképezésére, amikor a genetikai tesztek kimutatták, hogy egyes, adott fajhoz tartozó cápák más fajok fizikai jellemzőit viselték. Az ausztráliai szirticápa kisebb, mint a közönséges feketeúszójú rokona, és csak trópusi vizekben él. Hibrid leszármazottait viszont 2000 kilométerre délebbre, jóval hidegebb vizekben találták meg.

A közönséges cápafajjal keveredve az ausztráliai cápa növeli élőhelyét. "Ezáltal a trópusi vizekre korlátozott fajok is képesek hűvösebb vizekben élni" – magyarázta Jess Morgan. "Ha a hibrid egyedek testesebbek, mint fajtiszta szüleik, apródonként fel is válthatják őket" – tette hozzá Colin Simpfendorfer. "Nem tudom, hogy vajon itt is így van-e, de azt tudjuk, hogy életképesek, szaporodnak és több hibrid nemzedék is van" – mondta. "Teljesen egészséges állatoknak tűnnek".

A hibrid cápák száma magas: egyes helyeken az ausztrál partok közelében cápapopuláció akár 20 százalékát is kiteheti. Egyelőre úgy tűnik, hogy miattuk nem csökken a fajtiszta szülők populációja – jegyezte meg Jess Morgan.


 

 

Elsőként mindig a koboldcápa jut eszembe. Így néz ki (és itt még szép, ezzel együtt nekem tetszik, dizájnos):

 koboldcapa_3_forras_noaa.jpg

Forrás: www.divecenter.huforrás:NOAA

 

Itt egy videó róla, inkább erős idegzetűeknek ajánlanám, mert szegény, hogy is mondják, hát elég ronda...

http://www.indavideo.hu/video/Koboldcapa

 

 

 

Galléros cápa

 

galleroscapa_index_afp.jpg

Forrás: index  PFA (http://index.hu/tudomany/gallerc0125/)

 

galleroscapa2_index_pfa.jpg

Forrás: index  PFA (http://index.hu/tudomany/gallerc0125/

 

 

"A galléros cápáknak mindössze ez az egyetlen faja ismert. A faj hat pár kopoltyúnyílással rendelkezik, nevét a kopoltyúrések lebenyszerű kiszélesedéséből kapta. A galléros cápa más cápákkal és egyéb tengeri élőlényekkel, például polipokkal, tintahalakkal táplálkozik. Az akár kétméteres állat nőstény egyedei tíz-tizenöt utódot hoznak világra. Hatszáz-ezer méterrel a tengerszint alatt él."

Index.hu (http://index.hu/tudomany/gallerc0125/

 

 

 

 

Bikacápa

 

Érdekessége, hogy megtalálható édesvízben is. 3-3,4 méteresre nő meg. Az emberre nagyon veszélyes.

Bikacápa

 

Forrás: hu.wikipedia.org

Link: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Bullshark_Beqa_Fiji_2007.jpg&filetimestamp=20070614133925

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet