Cápák - félreértett lények

Döntöttek az uniós miniszterek a cápahalászatról

2012. március 19., hétfő, 17:38
Szerző: MTI

Az uniós mezőgazdasági és halászati miniszterek - hétfői brüsszeli tanácskozásukon - egyetértésre jutottak abban, hogy megszigorítják a cápahalászatra vonatkozó szabályokat, megtiltják a kifogott cápa uszonyának a hajón történő levágását és külön értékesítését.

A cápauszonyleves kedvelt csemege főként Ázsiában, a cápauszony legnagyobb ázsiai beszállítója pedig az unió, elsősorban Spanyolország. 

Az ipari módszereket alkalmazó cápahalászok, ha tehetik, a legszívesebben már a hajón levágják a kifogott cápa uszonyát, a megcsonkolt, magatehetetlen állatot pedig visszalökik a tengerbe. Ezt a gyakorlatot az EU-ban 2003 óta elvben tiltják, de a szabályozás hálóján lyukak tátonganak. Így például mindmáig mód van arra, hogy a hajón levágják az uszonyt a cápáról, és a cápatestet az uszonytól külön értékesítsék, tehát lényegében csak a cápatest tengerbe való visszajuttatásának a tilalma érvényesül. Így azonban sokféle visszaélés képzelhető el - például kevéssé szakértő piaci közegben minőségibbnek tartott cápafajta uszonyaként adhatják el a kevéssé jó minőségű cápauszonyt, hiszen az uszonyhoz nem kapcsolódik a fajtára vonatkozó bizonyíték, maga a cápatest.

A mostani gyakorlat mellett több tucat cápafajtát a kihalás fenyeget, mert különösen ízletes uszonya miatt túlhalásszák a fajtát. Uniós adatok szerint a cápahalászat döbbenetes méreteket ölt a világon: évente 73 millió példányt fognak ki a tengerekből.

Az új szabályozási tervezet értelmében - ha azt az Európai Parlament is jóváhagyja - a cápatestet csak uszonnyal együtt lehet majd kirakodni a halászhajóról.

 

Forrás http://hvg.hu/vilag/20120319_eu_capahalaszat_szigoritas

 

 

Megműtötték Pinokkiót, a nyíregyházi cápát

2012. március 16., péntek, 13:58
Szerző: MTI

 

Európában is egyedülálló műtétet hajtottak végre a Nyíregyházi Állatpark egyik homokpadi cápáján. Az állatnál bél-előesést diagnosztizáltak, ezért volt szükség az operációra. Eddig mindössze két ilyen műtétet írtak le a világon, és csak az egyik volt sikeres.

A szakemberek eleinte abban reménykedtek, hogy az öt centiméteres képződmény magától visszahúzódik az állat bélrendszerében. Az elmúlt napokban azonban megnégyszereződött annak hossza, így a műtét mellett döntöttek a park állatorvosai - mondta Révészné Petró Zsuzsanna, az állatpark szóvivője pénteken.

A Pinokkió nevű állat kifogásához a helyi katasztrófavédelem búvárait hívták segíteni, mert nem lehetett tudni, hogyan reagál a 180 centiméter hosszú cápa, ha az 500 ezer literes medencében bekerítik. A művelet meglepően könnyen sikerült, mert Pinokkió magától beleúszott az erre az alkalomra készített speciális csapdába.     

A cápa kiemelése után injekcióval altatták, majd egy altatófolyadékkal ellátott műtőtartályba helyezték. Pelle György, a Nyíregyházi Állatkórház főorvosa előbb a kiálló nyálkahártyaredőt vágta le, majd összevarrta a sérült részeket. A sikeres műtét után a pihenőmedencébe helyezett állatot másfél órán át megfigyelték, majd visszahelyezték az Ócenárium nagymedencéjébe.     

A Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumának összesen tizenhat cápája közül Pinokkió különösen nagy kedvence a gondozóknak. Mivel fogságban született, rendkívül kíváncsi, a merülések alkalmával pedig folyamatosan követi a búvárokat. 

A homokpadi cápa a tengeri sós-félsós vizek lakója, bentopelágikus, vagyis a nyílt vizek fenék közeli zónáit kedveli. Körülbelül 1800 méteres mélységig fordul elő, de általában 20-65 méter között tartózkodik.     

A hátukon általában szürkésbarna, a hasán fehér színű cápa maximális testhossza elérheti a 250 centimétert. Közismerten vándorló állat, nagy területeket barangol be, az évszaktól függ, hogy elterjedési területeinek mely részein látható éppen. Tápláléka főleg halakból áll, de szívesen fogyaszt még kisebb cápákat, fejlábúakat, garnélarákokat, rájákat és csigákat is.

 

Forrás: http://hvg.hu/panorama/20120316_nyiregyhaza_capa_mutet

 

 

 

 

 

 

Cápa fogai közül mentette ki a lányát

2012-03-16 10:59:00

Édesanyja mentette meg az életét annak a 15 éves lánynak, akit egy gyilkos cápa támadott meg Floridában.

Valeh Levy és lánya, Sydney (15) szörfözni indult a támadás napján a népszerű New Smyrna strandra. Alighogy megmártóztak a tengerben, a lányt lerántotta a szörfdeszkájáról egy bikacápa, és lehúzta magával a víz alá. Az ijedt tinédzsernek először sikerült a felszínre bukkannia, és vissza akart mászni a deszkára. Rémülten látta azonban, hogy a lábán hatalmas seb tátong, amelyből ömlik a vér. A cápa ekkor újra támadásba lendült, és le akarta rántani a mélybe.

 northfoto.jpg

A bikacápa a sekély vízben szeret vadászni, ezért különösen veszélyes a strandolókra. Fotó: Northfoto

A lány anyja ekkor magához tért a sokkból, és Sydney után nyúlt. "Emlékszem, arra gondoltam: olyan nincs, hogy ez a vadállat elragadja a lányomat!" - mondta később. Valeh megragadta Sydney vállát, és minden erejével húzni kezdte a lányt, hogy kiszabadítsa a cápa fogai közül. Centiről centire sikerült a saját szörfdeszkájára húzni a sebesült tinédzsert - időközben a többi szörfös is látta, hogy bajba kerültek, és odaeveztek. Végül ki tudták vontatni Sydneyt a partra.

A mentőorvosok már várták őket - időközben ugyanis egy másik tinédzsert is megtámadott egy cápa, mindössze pár méterre tőlük. Sydneyt kórházba vitték és megoperálták, a partszakaszt pedig lezárták a két támadás után. A bikacápa különösen agresszív fajta; a sekély vizet szereti, ahol kedvére vadászhat zsákmányra. Az egyik legveszélyesebb ragadozónak számít, és akár 300 kilósra is megnőhet - írja a Daily Mail.

Blikk-összeállítás

Forrás link: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/capa-fogai-kozul-mentette-ki-a-lanyat-2083264

 

 

 

 

 

Cápa orrán egyensúlyozott egy fóka

2012.03.10. 21:30

 

Turisták előtt próbálta meg a nagy fehér cápa elkapni a kis fókát a dél-afrikai Hamis öbölben

 

A nagy fehér cápa egyike a világ legfélelmetesebb ragadozóinak, pontosan, gyorsan gyilkol, ám ezen a képen az látszik, hogy kissé eltévesztette a célt - írja a Daily Mail. Döbbent turisták csoportja kezdett el vadul fényképezni, amikor a körülbelül 75 kilós állat kiugrott a vízből, hogy elkapjon egy fókát.

 

capaorranfoka.jpg

Fotó: Flickr


A kisebb állat a nagy menekülésben ráesett, és egy pillanatig úgy tűnt, mintha finoman egyensúlyozna a vérszomjas gyilkológép orrán. - A vendégek a hajó fedélzetén voltak, néhányan elsírták magukat a drámai látványtól - mondta a fotós. - Miután a fóka a cápa orrán egyensúlyozott, mindketten a víz alá bukta.

Sajnos a cápa üldözőbe vette az emlősállatot, nem tudjuk, hogy végül sikerült-e megmenekülnie - tette hozzá. A megdöbbentő pillanat a Fókák szigete közelében történt, ahol több mint 60 ezer dél-afrikai medvefóka él összezsúfolódva, a nagy fehér cápák pedig csapatokban vadásznak rájuk.

Bors

Forrás: http://www.borsonline.hu/news.php?capa-orran-egyensulyozott-egy-foka&op&hid=54480

 

 

 

 

 

A cápa gyomra nagy értéket rejtett

 

Egy bébicápa gyomrában egy 14. századi medált talált egy malájziai asszony, amelyen II. András dédunokája, Portugáliai Szent Erzsébet látható.

 

2012. március. 09. péntek | Szerző: VN-online

 

Ebédre vásárolta az asszony a cápahúst, amiben nagy meglepetésére egy medált talált. Helytörténészekhez vitte az ékszert, akik megállapították, hogy a 14. században készülhetett. Egy 16. századi katona viselhette, hogy megóvja őt a bajtól a háború alatt.

 

medal.jpg

 

A medál egyik oldalán egy koronás nő profilja látható, körülötte glória és felirat látható, amelyet azonban a helyi szakemberek nem tudtak megfejteni. A másik oldalon kereszt látható és az ANTONII felirat. A medélon látható női alak feltételezések szerint I. Dénes király feleségét, Portugáliai Szent Erzsébetet ábrázolja.

A halat végül nem ették meg, a medált pedig egy kis ládikába zárták.

 

Forrás: http://vasnepe.hu/kulfoldi/20120309_capa_gyomraban

 

 

 

 

 

 

Új mélytengeri cápafajt fedeztek fel

Index  2012. március 8., csütörtök 16:59

Amerikai kutatók új mélytengeri macskacápát fedeztek fel a Galápagos-szigeteknél. A felfedezést a Zootaxa március 5-i számában publikálták. A Bythaelurus giddingsi nevű cápa körülbelül harminc centiméter hosszú, csokoládébarna testét halvány, szabálytalanul elhelyezkedő foltok borítják – ezek a minták vélhetően minden egyednél sajátosak. John McCosker, a Kaliforniai Tudományos Akadémia kutatója 460-630 méter mélyen végzett merülései során gyűjtötte be az új faj első példányait – írja [1] a Science Daily.

 

 ujcapa.jpg

 

 „Egy új cápafaj felfedezése mindig érdekes, különösen manapság, amikor a cápáknak hihetetlen emberi nyomással kell szembenézniük” – mondta McCosker, az akadémia tengerbiológia részlegének elnöke és a tanulmány vezető szerzője. Sok cápafaj populációja ritkult meg, más fajok a kihalás szélére sodródtak, mert a cápákat több országban halásszák, és cápauszonylevest készítenek belőlük. Emiatt a táplálékláncok súlyosan károsodtak, hiszen ezek a ragadozók értékes ökológiai szolgálatot tesznek. Amikor a cápák eltűnnek, helyüket gyakran más fajok töltik be, tovább veszélyeztetve az ökoszisztéma egyensúlyát. Bár a legtöbb, széles körben elterjedt mélytengeri cápafaj nem igazán érzékeny a túlhalászásra, a korlátozott számú, behatárolt területen élő galápagosi macskacápa veszélyeztetett lehet.

Az új cápát a díjnyertes Al Giddings filmrendező tiszteletére nevezték el Bythaelurus giddingsi-nek. Giddings volt az, aki McCosker kutatásaira alapozva filmre vette és megalkotta a Discovery Channel Galápagos: Darwinon túl 1996-os dokumentumfilmjét.

Az akadémia 1905-ben küldte a szigetekre az első expedícióját. Azóta többször visszatértek oda, így az intézet ad otthont a világ egyik legátfogóbb gyűjteményének a szigetek élővilágáról. A legtöbb figyelmet ma a tengeri környezetre összpontosítják, több tucat új fajt fedeztek fel az elmúlt évtizedekben. Az 1990-es években McCosker egy sor merülést végzett a Johnson Sea-Link nevű tengeralattjáró fedélzetén, hogy feltárja a tengeri életet a sziget meredek vulkáni lejtőin és homokos aljzatán. Ez a tengeralattjáró lehetővé teszi a Galápagos-szigetek nagy részének átvizsgálását, így a tudósok olyan helyekre is eljuthatnak, amelyek Charles Darwinnak és a korábbi akadémiai kutatóknak is elérhetetlenek voltak.

 

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/03/08/uj_capafajt_fedeztek_fel/

 

 

 

 

 

Cápák fogadnak a bejáratnál

  • Megjelent: 2012.03.07. 14:49|          Frissült: 2012.03.07. 15:08

Minden bizonnyal egy horrorfilm ihlette a miami Természettudományi Múzeum előcsarnokát.

capakabejaratnal.jpg 

Cápák úszkálnak a bejáratnál - Forrás: Gizmodo

 

A Patricia és Philip Frost nevét viselő múzeum alapkövét a napokban tették le, és ha minden jól megy, 2015-ben adják majd át a nagyközönségnek. Addig az érdeklődőknek be kell érniük a tervekkel, amiket elnézegetve alig várjuk, hogy az épület elkészüljön.

A múzeum, amiben egy planetárium, számos állandó tudományos kiállítás és egy vadvilágközpont is helyet kap, legnagyobb attrakciója mégis az a több mint 2 millió literes akvárium lesz, ami az előcsarnokban fogadja a látogatókat.

 

capakabejaratnal2.jpg

A városvezetés azt reméli, hogy turistalátványosság lesz

A Grimshaw Architects tervei szerint a plafonba épített óriási akváriumba a múzeum cápákat és más tengeri élőlényeket telepít majd, amik életét a látogatók már a belépéskor alaposan szemügyre vehetik.

 

Forrás: Gizmodo

Forrás: http://www.hir24.hu/design/2012/03/07/capak-fogadnak-a-bejaratnal/~~csucsfogyaszto

 

 

 

 

 

 

Hibrid cápák nagyobb élettérrel

greenfo/MTI   2012. január 4. 14:08

 

cikk.jpg

 

Az ausztráliai vizekben élő egyik kékcápa féle, illetve a máshol előforduló feketeúszójú szirticápa kereszteződésével történő szaporodása annak lehetséges jele, hogy a ragadozók alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz.

Első ízben találtak a világon hibrid cápákat az ausztráliai vizekben – jelentették be a kutatók, akik szerint ez annak a lehetséges jele, hogy a ragadozók alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz. Az ausztráliai partoknál élő egyik kékcápaféle, illetve a máshol előforduló feketeúszójú szirticápa kereszteződésével történő szaporodás az állatfaj egészét érinti – vélte Jess Morgan kutató, a Queenslandi Egyetem munkatársa. "Ez nagyon meglepő, hiszen korábban még senki sem látott hibrid cápát. Ez nem olyasmi, amit könnyen elképzel az ember. Ez evolúció élőben" - tette hozzá.

A tanulmány elsődleges eredményei arra engednek következtetni, hogy a hibridek nagytestűek és szaporodásra képesek – tette hozzá Colin Simpfendorfer, a James Cook Egyetem kutatója, aki szintén részt vett a munkákban.  A tudósok 57 hibrid cápaegyedet tanulmányoztak. A kutatók Ausztrália keleti partjainál folytattak kutatásokat az állatvilág feltérképezésére, amikor a genetikai tesztek kimutatták, hogy egyes, adott fajhoz tartozó cápák más fajok fizikai jellemzőit viselték. Az ausztráliai szirticápa kisebb, mint a közönséges feketeúszójú rokona, és csak trópusi vizekben él. Hibrid leszármazottait viszont 2000 kilométerre délebbre, jóval hidegebb vizekben találták meg.

A közönséges cápafajjal keveredve az ausztráliai cápa növeli élőhelyét. "Ezáltal a trópusi vizekre korlátozott fajok is képesek hűvösebb vizekben élni" – magyarázta Jess Morgan. "Ha a hibrid egyedek testesebbek, mint fajtiszta szüleik, apródonként fel is válthatják őket" – tette hozzá Colin Simpfendorfer. "Nem tudom, hogy vajon itt is így van-e, de azt tudjuk, hogy életképesek, szaporodnak és több hibrid nemzedék is van" – mondta. "Teljesen egészséges állatoknak tűnnek".

A hibrid cápák száma magas: egyes helyeken az ausztrál partok közelében cápapopuláció akár 20 százalékát is kiteheti. Egyelőre úgy tűnik, hogy miattuk nem csökken a fajtiszta szülők populációja – jegyezte meg Jess Morgan.

 

Forrás: www.greeninfo.hu

 

 

 

 

 

 

A fehér cápa ragaszkodik megmentőjéhez!

 

 

Ülni a kajakban és figyelni, ahogy egy 4 méteres nagy fehér cápa közelit, elég megrázó élmény. Meghökkentő, de igaz....
cápa, tenger, halász
Az ausztrál halász kiszabadította a fogságból...

A történet:

Egy ausztrál halász egyszer kiszabadított egy nagy fehér cápát, amelyik belegabalyodott a hálójába, és így biztos halálra volt ítélve. Ezzel komoly problémát szabadított magára. Mint mondja: "Már két éve történt, és nem tudok szabadulni tőle. Követ mindenhová, és jelenlétével elrémít minden egyéb halat. Fogalmam sincs, mit tehetnék ellene. Nehéz megtalálni a módját egy 4 méteres cápa elriasztásának, annál is inkább, mert védett fajnak minősül. Lassan azonban valamiféle vonzalom kezd kialakulni közöttük. Amikor megállok a hajómmal, közel jön hozzám, a hátára fordul, hagyja, hogy vakargassam, elégedett hangokat hallat, a szemeit forgatja, és a vizet paskolja úszóival elégedettségében."

  

cápa, tenger, halász
...a vérszomjas fehér cápa pedig hűségesen követi mindenhová

Elképesztő! A vérszomjas fenevad hálásan kísérgeti a halászt, és még simogatni is hagyja magát! A nagy fehércápa (Carcharodon carcharias) testtömege 1200-3000 kg, Testhossza 3-6 méter, tápláléka szinte valamennyi halfaj és meleg vérű állat, amelyet képes hatalmas állkapcsával csapdába ejteni. Nem gyakori faj, de mivel állandóan mozgásban van, táplálékot keres, ezért nehéz meghatározni az egyedek számát.

 

 

 

 

 

Asztali nézet